Про людину, воду, радіацію і самогон.
Авторський текст про визначення моєї кваліфікації, без проведення оцінки відповідності займаній посаді.
Учора та позавчора за допомогою комунікативно-інформаційної мережі Інтернет я самостійно вивчав питання самогоноваріння та виготовлення спирту методом ректифікації. Це завдання мені ніхто не ставив. Така аналітична робота виконувалася мною за власної ініціативи.
Постановка мети (цілі) дослідження. У період навчання за спеціальністю радіаційна екологія на загальному рівні нас інформували про радіопротекторні властивості алкоголю. Зазначалося, що найбільший радіобіологічний захисний ефект дає вживання помірних доз алкоголю за певний інтервал часу перед виконанням робіт, які пов’язані з ризиком отримання додаткового опромінення організму. Механізм радіопротекторної дії алкоголю пояснювався зменшенням загального нервового збудження та певним зменшенням утворення вільних радикалів у тканинах та їхньої хімічної активності, наприклад, за рахунок того, що у порівнянні з водою, за масовим показником, при опроміненні спирту утворюється менша кількість йонів Н*, О*, Н, О та радикальних молекул та молекул у збудженому стані, наприклад: Н2, Н2* О2, О2*, ОН, ОН* 2Н202, Н2О2, НО*, Н2*О* (також їх ізотопи і ізомери).
Обґрунтування необхідності роботи. На тлі загальної економічної кризи, яка найбільш гостро спостерігається в сільській місцевості, та падіння рівня життя населення, яке теж найбільше характерне для депресивних сіл та віддалених від центру поселень, найбільш доступним видом радіопротектроного алкоголю є самогон, який, традиційно, використовується як обґрунтування можливості і доцільності вирішення поточних проблем, та спосіб спілкування у (домашній) не формальній обстановці.
Проблемні питання (загальні та предметні). Загальні проблеми, які обґрунтовують необхідність і актуальність теми. У період воєнного стану зберігається стійка тенденція до погіршення якості навколишнього природного середовища, що найшвидше призводить до погіршення якості питної води, довготривалого та стійкого забруднення водоносних горизонтів та водних об’єктів. Ураховуючи недотримання традицій по збереженню навколишнього природного середовища, традицій самогоноваріння та падіння загального рівня життя, освіти, культури і моралі, що неодмінно призводить до зниження якості виробництва, зберігання та виготовлення продуктів харчування, існує тенденція до погіршення якості самогоноваріння та його кінцевого продукту – домашнього алкоголю – самогону. Предметним проблемним питанням є низька якість саморобного алкоголю, що може призвести до значних втрат працездатності, та при систематичному зловживанні до погіршення стану здоров’я.
Перспективи досліджень та їх визначення. З метою визначення перспективи дослідження та її визначення мною була прочитана інформація про технологію самогоноваріння, технологію виготовлення - ректифікації спирту, а також проаналізовано інформацію про обладнання, яке використовується для самогоноваріння та виготовлення – ректифікації спирту в домашніх умовах та на спиртових заводах. З огляду на високу вартість спеціального обладнання для самогоноваріння та ректифікації спирту, яке виготовляється з нержавіючої сталі, яка відповідає стандартам для харчової промисловості, а також вимогливість до користувачів щодо їх кваліфікації по використанню в домашніх умовах малих ректифікаційних колон та додаткові вимоги до приміщень в яких вони можуть використовуватися (наявність електричної напруги, безперебійного живлення, водопостачання, водовідведення) таке обладнання є дуже обмеженим для його застосування у сільській місцевості, особливо у депресивних регіонах з низьким рівнем життя населення.
Альтернативна перспектива полягала у визначені способів та засобів до підвищення якості самогону в побутових умовах з найменшими затратами особистого часу, енергії та при найменших фінансово-матеріальних витратах. Напрямок перший альтернативної перспективи був сформульований мною, як пошук технологій та способів їх практичного провадження в процес виготовлення домашнього самогону. Розглядалася можливість застосування бака меншого об’єму для повторної перегонки самогону, зміни конструкції сухопарника та застосування на виході з сухопарника, який призначений для готового продукту, водяного проточного охолоджувача з лабораторного скла. У зв’язку з відсутністю вільного часу та необхідного матеріального забезпечення ця альтернативна перспектива мною не реалізована. Другий напрямок альтернативної перспективи був сформульований, як застосування високоефективних і безпечних сорбентів, які придатні для очищення самогону в домашніх умовах. Розглядалася можливість застосування активованого вугілля та перманганату калію для додаткової фільтрації самогону та його очищення. Особисто мною цей спосіб не реалізовувався з міркувань особистісної неприязні до активованого вугілля та по причині того, чо перманганат калію відноситься до прекурсорів, а також навіть у малих кількостях є не біогенним не органічним фарбником, який надає самогону не природній окрас, який не підтверджується користю та якісними органолептичними властивостями, які можуть бути надані самогону при застосуванні їстівних ягід.
Практично, як сорбент, для очищення самогону мною була застосована яблучна сушка (сухофрукт) в об’ємі 0,5 л сухофрукту на 0,5 л самогону в скляну тару об’ємом 1,0 л. Відбувалося настоювання за час 30 хв, при неодноразовому інтенсивному перемішуванні (потряхуванням). Після 30 хв. спостерігалося збільшення об’єму сухофрукту (набухання) та зменшення об’єму (рівня) самогону (поглинання). Після переливання в пляшку 0,5л для відстоювання. За рахунок поглинання сухофруктом відбулося зменшення об’єму самогону до 0,4-0,42 л (400-420 мл). Після відстоювання в пляшці, самогон знову переливався в банку з сухофруктом, при цьому в пляшці залишалося 0,01-0,015 л (10-15 мл.) осаду самогону з частками та пилом сухофрукту, який не використовувався (зливався). В тарі об’ємом 1,0 л відбувалося повторне настоювання самогону на 15 хв, після чого напій переливався в пляшку 0,5 л для повторного відстоювання. Після 15 хв. самогон зливався в окрему тару, а осад 0,01-,0-015 л (10-15 мл) не використовувався (зливався). На виході було отримано приблизно 0,4 л (400 мл) очищеного способом абсорбції самогону, який отримав колір схожий на віскі, при цьому мав приємний аромат і привкус сухофруктів, став значно м’якішим і приємнішим на смак. Об’єм цього напою був доведений до 0,5 л додаванняv чотирьох столових ложок харчового спирту, однієї чайної ложки цукру та якісної (чистої) джерельної води. Після цього я знову перелив його в банку, додав 0,1 л сушки яблук та 15 ягід сушеної смородини, і залишив на ніч. Вранці перелів у пляшку 0,5 л. Отриманий таким способом напій (який до цього був відносно якісним домашнім самогоном, яким мене пригостили), на мою думку, можна використовувати для радіопротекторних потреб при умові правильного дозування та доброї закуски. Цей напій сьогодні мною був наданий моїм друзям на дегустацію.
Вважаю необхідним також добавити, що радіопротекторні властивості алкоголю можуть пояснюватися тимчасовим покращенням біоенергетичного балансу живого організму, який може порушуватися внаслідок дії іонізуючого випромінювання, що викливає тимчасове або стійке порушення терморегуляції. Порушення терморегуляції організму людини внаслідок дії іонізуючого випромінювання, певною мірою, є очивидно, оскільки з води, яка є універсальним теплоносієм, під дією іонізуючого опромінення може утворювати більше 100 різноманітних хімічних сполук і елементів, теплоємність яких у газоподібному та рідинному стані стає значно меншою. Окрім цього втрачаються властивості води, як універсального розчинника та транспортувальника поживних речовин по всьому організму живої людини і втрачаються властивості води по розиненню і виведенню продуктів метаболізму (розпаду).
Якщо Ви прочитали цей текст, то можете зробити його оцінювання за індикаторами: Результат роботи/ вищий фаховий рівень (готовий до схвалення або підписання документ/рішення); середній фаховий рівень (готова частина інформації, що використовується для підготовки кінцевого документа/рішення); початковий фаховий рівень (інформація з окремого питання, що готується за типовою формою та/або використовується як основа для проведення аналізу). Складність роботи та аналізу/ вищий фаховий рівень (створення нової інформації шляхом пошуку рішень та/або проведення аналітичної роботи; середній фаховий рівень (аналіз, синтез та узагальнення інформації із застосуванням стандартних процедур); початковий фаховий рівень (технічні завдання з вузького кола питань, що виконуються на постійній основі). Стандартизація роботи/ вищий фаховий рівень (пошук нових шляхів і підходів до виконання завдань або удосконалення існуючих); середній фаховий рівень (частково регламентована робота, що передбачає наявність складних питань у межах встановлених повноважень); початковий фаховий рівень ( робота іх чітко визначеними процедурами і правилами з вузького кола питань). Взаємодія/ вищий фаховий рівень (залучення різних заінтересованих сторін (співвиконавців) для узгодження позицій і шляхів виконання завдань з основної діяльності; середній фаховий рівень (вирішення оперативних завдань, надання/отримання консультацій у межах встановлених повноважень), початковий фаховий рівень (первинне опрацювання інформації та документів, технічна передача/отримання інформації, обмін документами.
До цих критеріїв оцінювання необхідно зробити примітку: якщо в радіоекології враховувати закон Лібіха (закон мінімума екологічного обмежувального фактора), то увесь процес дослідження від постановки мети (цілі) дослідження повинен бути контрольованим. Неможливо робити оцінювання індикаторів, якщо невідома методологія дослідження, відсутні параметри індикаторів, діапазони припустимих і неприпустимих відхилень параметрів, а також відповідності індикаторів поставленному завданню та актуальності раніше поставленних завдань моменту можливості їх виконання та загальній актуальності будь-яких дій, у поточній ситуації, оцінювання якої є окремим завданням не меншого рівня складності.
Коли всі цілі завдання, дійшли, як кажуть, аж до дна, то, мабуть, це була опора, колись, якогось завдання... І, що сказав би Архимед? - Опора є, а дна немає? Чи: ось, є дно, а де опора? А, що сказав би Архимед? - Якщо болить Вам голова, то, мабуть ближче Ви до дна; якщо втомились від опори, - то відпочити Вам пора, була, якщо ж не відпочили, то заболить і голова.
07.02.2024, автор тексту про радіопротекторні властивості чистої води і самогону, проблеми та способи підвищення їх якості у період воєнного стану - радіоеколог, медичний психолог.
|